De meest gestelde vragen aan een paragnost – Peter van der Hurk

De meest gestelde vragen aan een paragnost – Peter van der Hurk

Na de levensgeschiedenis van Peter van der Hurk besteedt het tweede boek van Peter aandacht aan de levensvragen die aan een paragnost gesteld worden. Met welke problemen komt men bij een paragnost en welke handvatten kan hij op zo’n moment bieden?

Maar er wordt ook over de grenzen van de dood gekeken. De vraag die gesteld wordt is niet óf er leven na de dood is, want dat dat er is kan een paragnost met een stellig ja beantwoorden, maar hoe is het de overledene vergaan? Heeft hij of zij zijn of haar rust? Vragen die voor nabestaande van onvoorstelbaar belang kunnen zijn en vaak voor de zo broodnodige emotionele rust kunnen zorgen zodat ze hun leven weer op kunnen pakken.

Zeker zo belangrijk is de vraag wat al deze emotionele zaken met de paragnost zelf doen. Sommige vragen zijn namelijk zo heftig dat je het niet eenvoudig naast je neer kan leggen als de vraagstellers gerustgesteld naar huis gaan. Voor de paragnost begint het dan pas. Was dit ook de reden voor het ziektejaar van Peter waarin hij zelf op het randje van de dood heeft gelegen? Schrijver Theo Barkel heeft intensieve gesprekken gehad met Peter, zijn familie en zijn vrienden om zich zo goed mogelijk in het hoofd van de paragnost te kunnen verplaatsen en zijn verhaal in woorden te kunnen vatten.

Het is een emotioneel en meeslepend verhaal geworden, doorspekt met de onontbeerlijke Haagse humor voor het nodige tegenwicht. Maar ook met vele speciaal voor het boek gemaakte foto’s.

Dit is het verhaal van de paragnost zelf.