De Nederlandse zorg

Oorlog

Oorlog

 

‘We share the same biology, Regardless of ideology’ zong Sting ooit in het prachtige nummer Russians. Het geeft kort en krachtig de waanzin weer, die oorlog is.

Is een botsende ideologie een reden om je medemens te doden? Nee. Ik heb mijn kinderen altijd geleerd dat het beter is om je problemen uit te praten dan op de vuist te gaan. Maar hoe moet je dan goedpraten dat grote mensen elkaar met grof geschut in de spreekwoordelijke haren vliegen om een stukje grond of die botsende ideologie? Moet ik als soldaat een ander mens op het slagveld doodschieten omdat mijn regering dat wil? Als erkend gewetensbezwaarde weet ik het antwoord daarop wel…

Getekend door de oorlog  kaft.inddMaar ondertussen hebben we wel vele oorlogen gekend, oorlogen die vreselijke littekens nagelaten hebben bij veel mensen. Mensen die het slachtoffer waren van de omstandigheden, van foute beslissingen van hun leiders. Want telkens weer blijkt dat mensen elkaar in oorlogstijd de meest vreselijke dingen aandoen. Moord om de verkeerde huidskleur, moord om het verkeerde geloof, moord omdat je eten smokkelt, simpelweg om in leven te blijven…

Getekend door de Oorlog is het vreselijke verhaal van een jongen die in zijn jonge leven meer heeft gezien dan goed voor hem was. Hij moest de last hiervan de rest van zijn leven dragen. Zijn levensverhaal is opgetekend door Nancy Walburg, omdat hij het kwijt moest. Laat het voor ons een spiegel zijn die we in deze tijd hard nodig lijken te hebben, dit nooit meer.

Dylan Proosten, een jaar later

Het is ondertussen alweer twee jaar geleden dat we besloten om een boek te schrijven over Dylan Proosten en alles wat er gebeurd is op die vreselijke avond.

Waarom? Ik kan daar een heel verhaal over schrijven, maar het komt neer op een heel simpel ding. Ik ben zelf vader van 4 kinderen en ik moet er niet aan denken één van hen te moeten missen, en dan al helemaal niet op zo’n afschuwelijke manier als Dylan uit het leven van zijn ouders is verdwenen. De oneerlijkheid die rondom het verhaal hangt is hemeltergend, en dat is iets waar ik niet tegen kan; oneerlijkheid. Mensen die hun eigen tuintje schoon lijken te vegen, hun handen in onschuld willen wassen om de gevolgen van hun daad maar niet te hoeven dragen.

Na een jaar onderzoek en lange, emotionele gesprekken met Dylans ouders en vrienden, waar ik het met grote regelmaat niet droog hield, was het boek dan eindelijk daar.

Niet mijn boek, Dylans boek. Ik heb alleen maar de pen bediend.

Nu ik er zo over schrijf, begin ik weer vol te schieten en mijn diepste wens is dan ook nog steeds om de laatste mysteries die rond de avond van Dylans verdwijning hangen op te lossen, zodat er een vorm van rust is voor de ouders. Geen echte rust, want ik ben bang dat die niet bestaat in dit geval.

Op 31 oktober zal er in Cultureel Centrum De Boodschap in Rijen ruimschoots aandacht besteed worden aan Dylan Proosten en de vele redenen die achter Dylan Proosten, Vergeet mijn naam niet schuilgaan. Maar ook wat er een jaar na het uitkomen van het boek bereikt is. Dylan cover frontIk zal er niet alleen zijn, ook Christel van den Akker, het medium dat een grote hulp is geweest bij het tot stand komen van het boek, zal aanwezig zijn en vragen beantwoorden.

Ik hoop op jullie steun en aanwezigheid.

Meer informatie is op www.uitgeverijmacc.nl te vinden.

 

Theo Barkel

Uitgeverij Life is een feit!

Life is live!

Uitgeverij Life, de uitgeverij die dichtbij het leven staat, in al zijn mooie en minder mooie facetten, is een feit. Met respect en eerbied voor de mens die achter het verhaal schuilt, zullen wij ons best doen om alle zaken die we in het leven tegenkomen, te belichten. Maar niet alleen boeken over onderwerpen die recht uit het leven gegrepen zijn en met het innerlijk van de mens te maken hebben, ook boeken over de inwendige mens en de culinaire geneugten die hiermee samenhangen of leuke en leerzame boeken voor kinderen. De eerste boeken over deze onderwerpen, staan al in de planning. We zullen u via deze pagina dan ook op de hoogte houden van de vorderingen.

Maar dit is ook uw uitgeverij, mail of schrijf ons als er onderwerpen zijn waarvan u denkt dat er aandacht aan besteed moet worden, of bezoek onze stand als we ergens in het land staan. De eerste gelegenheid die hiervoor is, is op de Gothic en Fantasy beurs te Rijswijk bij de stand van Uitgeverij Macc.